начало | контакти | карта на сайта | 09:38, 12 декември 2018
Единственият в Европа център за здравето на дивеча е в България
18 декември 2017 | 16:41 НЛРС-СЛРБ

Дейността на центъра стартира с двудневен обучителен семинар в Правец

На 18 декември двудневен семинар на тема „Надзор на болестите по дивеча – ролята на ловците“ даде началото на втория в света център за опазване здравето на дивеча, който вече работи в България. Той е единствен по рода си в Европа, като в световен мащаб има само още една такава институция – в Канада.

Сдружението е учредено от Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) и Световната организация за здравето на животните (OIE). В рамките му се обединяват експерти и организации с цел превенция и борба с различни заболявания по животните. С общи усилия и обмяна на опит те ще търсят решения за ограничаване и справяне с болестите по дивеча.

Фокусът по време на първия ден от обучението бе поставен върху африканската чума по свинете, както и ролята на ловците в опазването на здравето на дивите животни. В семинара се включиха редица експерти от България и Европа, ветеринари, официални лица от Европейската комисия и националните институции. Сред тях бе и г-н Бернар Лозе, почетен президент на Международния съвет по лова и опазването на дивеча (CIC). Той сподели пред присъстващите, че идеята за създаване на центъра се е зародила преди около седем години в България.

Международното сдружение ще продължи да обединява всички структури, обвързани с проблема с болестите по животните.