начало | контакти | карта на сайта | 02:14, 19 февруари 2019
42-рото среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България
15 януари 2018 | 12:04 НЛРС-СЛРБ

В периода 11-14 януари се проведе традиционното преброяване на водолюбивите птици в България. В световен мащаб среднозимното преброяване се провежда от 1967 г. (България се включва десет години по късно през 1976 г.), координира се от Wetlands International и се провежда едновременно и синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка (в повече от 100 страни - 25 000 влажни зони).  Целта е да се определи размерът на европейската популация на водолюбиви птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват. В кампанията участват повече от 15 000 специалисти и доброволци от цяла Европа.

 Обект на преброяването са птиците от разред гъскоподобни, пеликаноподобни, щъркелоподобни, гмуркачоподобни, гмурецоподобни, дъждосвирцоподобни, буревестникоподобни и жеравоподбни, но във формулярите влизат абсолютно всички видени или чути птици, независимо от кой разред са те.

Тази година преброяването в България се извърши на повече от 230 точки и маршрути по Черноморското и Дунавското крайбрежие и водоемите във вътрешността на страната. Организира се от Изпълнителна агенция по околна среда, а нейни партньори са Природонаучния музей, БАН, Биологическия факултет, Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ и други НПО. Експерти от тридесет и три ловно-рибарски сдружения се включиха в мониторинга през четирите дни, покривайки 1/3 от точките и маршрутите.

Информацията от преброителите по страната е, че тази година водоплаващите са в пъти по-малко в сравнение с миналата. Категорично това се дължи на топлото време, птиците просто са все още на север. Със студа ще дойдат и водоплаващите, а със тях най-вероятно и птичият грип, така както се случи през изминалата година в Европа и у нас.